7 september 2020

Bedrijfspanden met zonnepanelen wordt een groot probleem

Ben je als ondernemer van plan zonnepanelen te plaatsen omdat je bijvoorbeeld duurzaam wil ondernemen of wil besparen op je energiekosten? Klinkt als een goed plan, maar bedenk je ook de risico’s van zonnepanelen, want als de panelen er eenmaal liggen en niet aan de voorwaarden voldoen, loop je kans met een onverzekerd pand te blijven zitten..  Denk dus van te voren twee keer na voordat je zonnepanelen op je bedrijfsdak plaatst!

De risico’s zijn enorm! De brandpremies voor bedrijfspanden met zonnepanelen schieten de laatste tijd de lucht in. Sommige Nederlandse verzekeraars durven dat risico zelfs helemaal niet meer aan. En als de verzekeraar het wel aandurft, dan eisen ze misschien bepaalde voorzorgsmaatregelen, zoals onbrandbare dakisolatie, specifieke constructieberekeningen of uitvoering door bepaalde installateurs. Simpele, maar noodzakelijke maatregelen die extra zekerheid bieden en ervoor zorgen dat je bedrijfsgebouw verzekerd is. Wordt niet aan die voorwaarden voldaan, dan kan de verzekeraar besluiten om geen dekking te verlenen, de verzekering te weigeren of zelfs op te zeggen.  

Het grootste probleem? De amateuristische installatie van zonnepanelen op daken. Iedereen mag die panelen om daken leggen. Daar worden schokkend veel fouten gemaakt met soms brand tot gevolg.

Belangrijkste kwetsbaarheden bij installaties met zonnepanelen
• Defecte cellen in de panelen raken oververhit.
• Zeer brandbare dakisolatie aanwezig onder zonnepanelen
• Kabels en stekkers zijn slecht op elkaar aangesloten. Hierdoor kan er een vlamboog ontstaan. Dat is een gloeiend heter vuurbal van meer dan 1000 graden Celsius.
• De omvormer raakt oververhit. Een omvormer maakt van de zonnestroom gewone wisselstroom. Dat apparaat staat in huis en raakt oververhit bij een verkeerde installatie of slecht onderhoud.

Kortom, overleg dus altijd vooraf met je adviseur. Stuur ons een mail via info@calvo-advies.nl en kom in contact met een van onze adviseurs.  

Samenwerken

Nooit meer druk maken over de kleine lettertjes.

Samenwerken
Team Calvo

Ruim 25 jaar ervaring in riskmanagement

Calvo Advies in Veghel is begin 2016 opgericht door Han Versantvoort. Han heeft ruim 25 jaar ervaring in verzekeren en riskmanagement.

Ons team