6 november 2020

Zet in op burn-outpreventie!

1,4 miljoen werknemers hebben last van burn-out verschijnselen. Jaarlijks verzuimen werknemers 11 miljoen dagen als gevolg van werkstress. Werkgevers kost het verzuim inmiddels 2,8 miljard euro. Verzuim kost de werkgevers veel geld, zo’n 300 euro per dag. Een burn out die 8 maanden duurt kost dus al gauw 80.000 euro, exclusief de kosten voor vervanging. Lees hier het advies van Han hoe je gemakkelijk en snel burn-out preventie kunt implementeren op de werkvloer.

Wat is een burn-out?
Burn-out betekent letterlijk ‘opgebrand zijn’. Het is vaak een gevolg van langdurige (werk)stress. Mensen met een burn-out zijn niet alleen geestelijk uitgeput, maar ook lichamelijk. Ze hebben geen energie of motivatie meer om ergens aan te beginnen. En zelfs als ze voldoende geslapen hebben, blijven ze moe.

Advies
Het liefst zie je een burn-out vroegtijdig aankomen bij een medewerker. Helaas is dat niet altijd hoe het in de praktijk werkt… we zullen ons meer en meer bezig moeten houden met een toenemend aantal burn-out gevallen. Dus laten we inzetten op preventie.

Het is belangrijk dat de werkgever laat zien dat hij begrijpt wat tot een burn-out kan leiden en wat eventuele maatregelen hiervoor kunnen zijn. Denk hierbij aan: regelmatige pauzes, bereikbaarheid van medewerkers beperken en regelmatig evalueren over hoe het uitvoeren van de werkzaamheden gaat. Het herstel wordt bevorderd als de werkzaamheden die de werknemer moet uitvoeren aansluiten bij wat die persoon leuk vindt. Daarbij is het ook belangrijk de collega’s van de terugkerende medewerkers in te lichten over wat een burn-out precies inhoudt en hoe de belastbaarheid wordt opgebouwd zodat zij hier rekening mee kunnen houden.

10 tips om een burn-out bij je werknemers te voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Let dus op bovenstaande oorzaken en heb zeker nu, in deze onzekere tijden, veel aandacht voor je medewerkers. Nog enkele tips:

  • let op de werk-privébalans van je medewerkers: omdat er meer mensen thuiswerken is dat een flinke uitdaging, maar het is niet onmogelijk
  • neem de oorzaken van werkdruk weg waar mogelijk
  • vergroot het werkplezier voor je medewerkers
  • check bij je medewerkers of ze hun werk nog als betekenisvol ervaren
  • geef voorlichting over burn-out en de signalen
  • blijf investeren in de opleiding en ontwikkeling van je medewerkers
  • investeer in innovaties die het werk lichter maken
  • houd de lijnen kort: laat je medewerkers weten dat ze hun leidinggevende of HR-medewerker direct kunnen aanspreken bij eventuele klachten
  • moedig beweging aan: stimuleer je personeel om aan hun gezondheid te werken
  • verklaar privétijd en vakanties heilig: zorg dat medewerkers echt kunnen opladen.

Wij hebben een netwerk van professionals die veel ervaring hebben met het begeleiden van mensen met een burn-out. Een effectieve aanpak voor langdurig verzuim maar ook trainingen voor burn-outpreventie. Ben je geïnteresseerd of benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan nu contact met ons op via info@calvo-advies.nl of bel 085 483 2120

Samenwerken

Nooit meer druk maken over de kleine lettertjes.

Samenwerken
Team Calvo

Ruim 25 jaar ervaring in riskmanagement

Calvo Advies in Veghel is begin 2016 opgericht door Han Versantvoort. Han heeft ruim 25 jaar ervaring in verzekeren en riskmanagement.

Ons team