18 mei 2020

Corona: Het aantal autoschadeclaims daalt.

Het aantal meldingen van schade aan auto’s in Nederland is sinds de uitbraak van het coronavirus met 20 procent gedaald. Dat blijkt uit navraag van BNR Nieuwsradio bij verzekeraars Interpolis en DAS. Door het virus werken veel mensen thuis en rijdt er minder verkeer, waardoor minder ongevallen gebeuren.

Nu veel automobilisten niet zo vaak op de weg zitten, gebeuren er minder ongelukken in Nederland. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is het aantal verkeersongevallen in ons land zelfs met de helft afgenomen, zo blijkt uit de statistieken van onder meer de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeersadviesbureau VIA. Bovendien krijgen autoschadebedrijven momenteel zo’n 20 procent minder schademeldingen binnen in vergelijking met de periode vóór de ingrijpende coronamaatregelen.

Deze cijfers zorgen er voor dat verzekeringsmaatschappijen minder geld hoeven uit te keren naar aanleiding van ingediende schadeclaims. Dan zou je misschien erop kunnen hopen dat de verzekeringspremies ook naar beneden gaan. Het is nog niet bekend of Nederlandse verzekeraars hun premies gaan verlagen. Zij bepalen de hoogte van de premie namelijk op basis van risicoanalyses over een langere periode. Ze baseren hun prijzen op jaren, niet op maanden. In Frankrijk is er wel een verzekeraar die geld aan de klanten gaat terugbetalen. Het gaat hier om de Franse verzekeraar Maif. De verzekeraar hoeft vanwege de maatregelen rondom het coronavirus veel minderschade uit te keren omdat er ook een stuk minder schademeldingen zijn. Geld dat zij overhouden willen ze nu teruggeven aan de klanten. Het gaat om een totaalbedrag van €100 miljoen, per verzekerde is dit een bedrag van €50. De klant mag kiezen wat er met dit geld gebeurt: het wordt teruggestort, het wordt aan een ziekenhuis geschonken óf komt ten goede aan wetenschappelijk onderzoek.

Vooral 50-plussers claimen schade
Van automobilisten die weleens schade hebben gereden (62%), claimden negen op de tien deze schade bij hun autoverzekeraar. Vooral 50- tot 65-jarigen claimen vaak schade. Deze groep claimt niet alleen vaker dan jongeren, maar het gaat ook vaker om bedragen van meer dan 2.000 euro. Vijftigplussers zijn overigens wel vaker allrisk verzekerd dan jongeren, waardoor zij meer vergoed krijgen.

90% claimt bij verzekeraar
Twee derde van de automobilisten heeft weleens schade gehad aan zijn of haar auto en daarvan claimde 90% de schade bij de verzekeraar. Volgens directeur Hans de Kok van Pricewise heeft deze groep vaak een hoger inkomen en een duurdere auto, waardoor voor een uitgebreidere dekking wordt gekozen. “Daar komt bij dat deze groep vaak al vele jaren rijdt en daardoor veel schadevrije jaren heeft opgebouwd wat dan weer een hoge korting geeft op de premie.”

Samenwerken

Nooit meer druk maken over de kleine lettertjes.

Samenwerken
Team Calvo

Ruim 25 jaar ervaring in riskmanagement

Calvo Advies in Veghel is begin 2016 opgericht door Han Versantvoort. Han heeft ruim 25 jaar ervaring in verzekeren en riskmanagement.

Ons team