25 mei 2020

Ondernemer in crisistijd? Neem bewust risico’s

Damage control. Dat is volgens Han Versantvoort van Calvo Advies het allerbelangrijkste voor ondernemers in deze crisistijd. Bewust risico’s nemen, zodat je bedrijf kan blijven bestaan. Ga eens flink met de bezem door je verzekeringspolissen heen, want daar is het nu wellicht tijd voor.

Veel adviseurs zitten “gevangen” in hun eigen verdienmodel. Men krijgt tenslotte alleen voor zijn dienstverlening betaald als hij een polis verkoopt, want in de premie die de klant moet betalen zit de provisie van de adviseur. Mogelijk is dat niet altijd de beste oplossing voor de klant, maar men wil ook niet graag snijden in hun verdienmodel.

In de 29 jaar dat ik meedraai in de verzekerings- en adviessector heb ik al diverse crises meegemaakt. Maar eentje als deze is nieuw. Deze crisis komt overal in één keer binnenvallen. Je kunt als ondernemer niet zeggen: ‘Ik kijk het nog wel even aan.’ Je moet direct handelen om zoveel mogelijk schade te beperken.

Luisterend oor
Op dit moment spreek ik veel met ondernemers. Onze gesprekken gaan vooral over: hoe gaan we dit overleven? En hoe kan ik mijn medewerkers in de toekomst nog steeds een goede boterham laten verdienen? Ook bellen zelfstandigen mij om even samen te sparren. Ze hebben jarenlang gebouwd aan hun bedrijf en zien het in drie maanden verdampen. Dat is heftig. Ik bied ze als mede-ondernemer een luisterend oor en adviseer vanuit mijn eigen ervaring en vanuit wat ik heb meegemaakt bij bedrijven en klanten.

Meedenken met de ondernemer
Heel veel bedrijven worden op dit moment keihard geraakt. Samen met hen maak ik de balans op en kijk ik waar we kosten kunnen besparen. Welke (luxe)verzekeringen zijn niet noodzakelijk? Samen snijden we in de kosten, zodat de continuïteit van het bedrijf mede hierdoor gewaarborgd blijft. Daarbij biedt de abonnementenstructuur waarmee ik werk veel vrijheid.

Het verdienmodel van Calvo Advies zit niet in het verkopen van polissen waarin de provisie is verborgen, zoals doorgaans bij de meeste adviseurs het geval is. Als klant bij Calvo Advies betaal je alleen de netto premie die de verzekeraar rekent, plus een vaste prijs per maand voor onze diensten. Daardoor hoef ik mezelf niet bezig te houden met het verkopen van polissen, maar kan ik focussen op wat voor mij het belangrijkste is: meehelpen knokken met de ondernemer. Waar ligt hij of zij ’s nachts wakker van? Dát wil ik oplossen.

Investeer in je leveranciers
Voor nu adviseer ik ondernemers vooral gebruik te maken van de regelingen die de overheid biedt, zoals uitstel van loonbelasting. Blijf ook vooral investeren in de mensen met wie je samenwerkt. Heb je even geen werk voor hen of maken ze minder uren? Maak toch goede afspraken met elkaar. Wanneer de economie weer op gang komt, kunnen we zo samen alles weer op orde brengen.

Samenwerken

Nooit meer druk maken over de kleine lettertjes.

Samenwerken
Team Calvo

Ruim 25 jaar ervaring in riskmanagement

Calvo Advies in Veghel is begin 2016 opgericht door Han Versantvoort. Han heeft ruim 25 jaar ervaring in verzekeren en riskmanagement.

Ons team