26 maart 2020

Corona: Wat krijg je terug van de verzekering?

Nederland staat erom bekend: veel mensen zijn goed verzekerd. Maar wat betekent dat nu in tijden van het coronavirus? Wat krijg je wel en wat krijg je niet vergoed?

Denk je dat je besmet bent met het coronavirus?
Voor een eventuele uitkering van je arbeidsongeschiktheidsverzekering is het noodzakelijk om dit te melden bij je huisarts.

Ik heb minder omzet door het coronavirus
Omzetverlies door het coronavirus is niet verzekerd. De bedrijfsstagnatieverzekering keert alleen uit na een materiële schade (bijvoorbeeld een brand of waterschade).

Ik heb door het coronavirus geen werk (meer) voor mijn medewerkers.
Je kunt je medewerkers minder laten werken of helemaal laten stoppen met werken.

Voor de doorlopende loonkosten van de uren die niet gewerkt worden, kun je een vergoeding krijgen vanuit de overheid. Het kabinet heeft de regeling Werktijdverkorting (Wtv) stopgezet. Deze regeling is vervangen door een andere, ruimere maatregel: de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).

Kan ik als werkgever een beroep doen op mijn WGA-verzekering?
Mijn personeel is ziek geworden door het coronavirus. Kan ik een beroep doen op deze verzekering? Dat kan. De oorzaak van de ziekte van het personeel is niet relevant wanneer je beroep doet op je WGA-verzekering.

Wat als ik als zzp'er inkomen mis?
Zzp'ers kunnen verloren inkomen niet verhalen bij een verzekeraar. Ondernemers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen wel geld krijgen van de verzekeraar, maar alleen als de ondernemer zelf ziek is.

Het kabinet komt zzp'ers wel tegemoet; ze kunnen nu sneller aanspraak maken op een bijstandsuitkering. Zo wordt het inkomen van een partner niet meer meegenomen om vast te stellen of iemand recht heeft op de bijstand. Daarnaast is gemeenten gevraagd sneller uit te keren. Het kon wel dertien weken duren voordat een aanvraag wordt goedgekeurd.

Wat als je een vakantie had geboekt?
Ook op toekomstige vakantieplannen heeft het coronavirus grote invloed. Veel luchtvaartmaatschappijen vliegen niet en ook reisorganisaties hebben reizen geannuleerd.

Normaal gesproken krijg je in zo'n geval je geld terug, maar omdat dit voor veel bedrijven het einde zou betekenen, bieden ze een voucher. Met deze voucher kun je dezelfde soort reis op een later moment alsnog maken. KLM biedt bijvoorbeeld daarnaast ook aan dat je zonder extra kosten de bestemming kunt veranderen.

Ik had kaartjes voor een evenement. Krijg ik mijn geld terug?
Je kunt het geld voor evenementen, zoals concerten of theatervoorstelling terugkrijgen van de organisator. Ook al is het overmacht - organisatoren zijn verplicht het geld terug te betalen. Sommige mensen kiezen er overigens voor hun geld niet terug te vragen, om zo de cultuursector een steuntje in de rug te geven.

Ik moet mijn geplande evenement annuleren of uitstellen vanwege het coronavirus. Zijn mijn onkosten gedekt?
Heeft u een Evenementenverzekering met de rubriek Onkosten afgesloten vóórdat het coronavirus (COVID-19) uitbrak? Dan zijn uw onkosten gedekt zoals staat in de polisvoorwaarden bij de rubriek Onkosten. Voorwaarde is wel dat de overheid (Ministerie) of de burgemeester van de gemeente waar het evenement plaatsvindt dit besluit.

Heb je vragen over het coronavirus. Lees er meer over op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Heb je vragen over het coronavirus met betrekking tot je verzekering en dekking? Neem contact op met een van onze medewerkers via 085 48 32 120 of via info@calvo-advies.nl

 

Bron: NOS

 

Samenwerken

Nooit meer druk maken over de kleine lettertjes.

Samenwerken
Team Calvo

Ruim 25 jaar ervaring in riskmanagement

Calvo Advies in Veghel is begin 2016 opgericht door Han Versantvoort. Han heeft ruim 25 jaar ervaring in verzekeren en riskmanagement.

Ons team