Kapotgevroren leidingen is een van de meest voorkomende schades tijdens de herfst en winter. Een barst in een leiding kan zorgen voor veel waterschade. De leidingen vriezen kapot doordat het water uitzet wanneer het gaat vriezen. En dat uit zich pas zodra de leidingen ontdooien… We willen natuurlijk het liefst voorkomen dat dit gebeurd. Hierbij een aantal eenvoudige tips tegen vorstschade:
1. Laat de waterleiding van je buitenkraan leeglopen en draai deze vervolgens dicht. Dan voorkom je dat deze bevriest.
2. Draai de verwarming dicht. Hierbij geldt hetzelfde als bij de buitenkraan. Zo voorkom je dat deze bevriest. Doe dit overigens niet midden in de winter. Laat dan je verwarming op 15 graden staan.
3. Heb je slecht geïsoleerde ruimtes zoals een magazijn, opslag, zolder of bijkeuken? Dan weet je als geen ander dat het in deze ruimte snel koud kan worden wanneer je de thermostaat terugdraait. Zet de temperatuur wat hoger zodat het in deze ruimtes wat warmer blijft en voorkom je dat het snel koud wordt of zelfs gaat vriezen.
Is er ondanks deze maatregelen toch vorstschade ontstaan thuis of in je bedrijf? Schade aan je huis of bedrijf is gedekt door middel van een opstalverzekering en schade aan je spullen door een inboedelverzekering. De schade kan dus ontstaan door een gesprongen leiding of door smeltwater.
Wanneer de schade is ontstaan door achterstallig onderhoud, zal de verzekeraar dit niet vergoeden. Denk dus goed aan de bovenstaande tips zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.